Államok evolúciója

A következő eszemfuttatást visznylag gyorsan képernyőre vetettem, ezért a gondolatok néhol kuszák lehetnek, ezért elnézést kérek. Ha fontossá válik ez a bejegyzés, akkor újradolgozom majd.

Ahogy nyitott szemmel jártam külföldön és több időt is eltöltöttem, lett egy olyan érzésem, hogy egy adott országban született emberre nagy hatással van az országa. Persze ez egyértelműnek is tűnhet, de mi lenne, ha ezt a jelenséget a következő megvilágításba helyeznénk:
Ha az államot tekintenénk egy evolúcióban résztvevő fajnak, amelyen belül az egyes régiók - nagyvárosok a fajt képviselő egyedek. (Az országok között néha nagy különbségek lehetnek, így nem sorolhatjuk őket egy "fajba".) Az egyes ilyen régiókban kialakulhatnak szokások, ami változatosságot visz az állam "génállományába". Ettől függetlenül az államban vannak olyan szokások, "elfogadott értékek", általános hozzáállás, amelyek pedig egységbe tömörítik őket.

Ahogy az állatok küzdenek az életben maradásért úgy a régiókban élő emberek is, így a régió maga is. Ahogy az állati egyedek a különbözősségüket fel tudják használni ebben a küzdelemben, úgy a régiók egyedi vonásai is a hasznára lehet a "régiók-államok" közti versenyben. Erre egy magyarázó példa lehetne mondjuk a Japán precizitás. Rájuk jellemző a precizitás és ez több alkalommal versenyelőnyt jelentett számukra a többi régióval szemben.

Nem tudom, hogy ezt a gondolatot mennyire loptam mástól, vagy csak egy másik gondolatot alakítottam saját módomon, de a követező is körvonalazódott előttem:
Ez a fajta "hasonló emberi közösségek evolúciós versengése" mintha átkarolná a történelmünket.
Amikor egy domináns közösség jött létre annak a "génállománya" maradt fennt a legvalószínűbben. A többiek pedig magukba olvasztották a dominanciára segítő tulajdonságokat a fennmaradás érdekében. Nem biztos, hogy teljesen konzisztens az eddigiekkel, de ilyen a hadviselés, vagy a kereskedelem. Aki sikeresebb volt a haditechnikában (nem biztos, hogy technológiailag, inkább módszertanilag, hozzáállásilag vagy ilyesmi) akkor azt vagy utánoznia kellett a többi régiónak, vagy védekező mechanizmusokat kellett kifejlesztenie vagy alul maradt. Ami fennmaradt az pedig addig hodított tovább amíg a génváltozása, ami lehetővé tette a terjeszkedést, ki nem fulladt (újabb típusú problémákba ütközött, mint például a nagy birodalom összetartása).
A kereskedelmi fejlődéssel pedig gazdasági előnyre tesz szert a régió. (Ebben az esetben régió helyett inkább közös szokással rendelkező "érdekcsoportoknak" nevezhetnénk őket)

Ezezk eddig gyengébb indokok az elmélet helyességére, most jöjjön egy csavar a történelembe:
A régiók a maguk módján ritkán "mutálódnak", így lassan fejlődnek önmagukban. Egyes afrikai törzsek teljesen lemaradtak más civilizációkhoz képest, pedig ők is fejlődtek egy lassú ütemben. Mi tudja mégis felgyorsítani a régiók/csoportok alkalmazkodási/fejlődési képességét? Az "öröklődés"! Mit értek ez alatt? Nem is tudom, nem hiszem, hogy a szokásos értelemben értelmezni lehetne az új egyed létrehozását. Ettől függetlenül vannak mechanizmusok, amelyek a régió "DNS kódját" összekeverik más régiókéval. A cél azonos: Az egyes eltérő szokásokat átveszik a régiók. Valószínűleg azokat amelyek segítenek az életben maradásban. Itt nem csak természetes szelekció létezik, az ritka... Itt inkább az egészségesebb társadalmak "utánzása" az ami dominánssá tesz egy szokást.

Az európai régióban lévő különböző szokások a kereskedelmi útvonalak hathatós segítségével keverték a DNS-üket, így hamar elterjesztve az élteképességet elősegítő tulajdonságokat. A selyemút ugyanezt tette...
(Ezt a gondolatot loptam valahonnan, amely azt elemzi mennyiben segítették a technika terjedését és gyorsult fejlődését a kereskedelmi útvonalak.)

Nagyszerű! Egy elég homályos, de "valami van benne" teóriát dolgoztam ki. Mire lehet jó ez?
Ha ezek a mechanizmusok máig élnek, akkor kihasználhatjuk őket, hogy elősegítsük a fejlődést. Akár a globálisat, akár a saját régiónkét. Ezen felül segíthet megérteni ma lezajló folyamatokat is...

Hogyan lehet elősegíteni a fejlődést?
Hamar átvenni az élteképesség szempontjából domináns szokásokat a saját régiónkba.
Ezzel egy gond van: Már nem gátol minket távolság sem a kereskedelemben, sem más kultúrák megismerésében.
Ettől függetlenül a második feladat adott: Ezeket minél okosabban-tudatosan átültetni a saját régiónkba.

Amikor azon gondokozok néha, vajon Magyarországot mivel lehetne előre vinni, sokszor ütközök olyan problémákba mint a megszokás/berögződés. Országunkban szerintem elmélyíti a válságot a bizalomhiány. Ha az emberek jobban bíznának egymásban (és kevésbé akarnának feleslegesen hasznot húzni mások kárára), akkor egy majd másfélszeres szorzóval jobban működne az ország. (túlzott saját vélemény)

Sajnos fáradok, nem tudom egy lendülettel végigvezetni a gondolatot, ami részben most körvonalazódik tovább...

Zárásként megemlíteném, hogy Magyarország saját régióiban serkenteni lehetne a "mutációt", ami után kiválasztódnának a sikeres szokások, mintázatok. Mutáció alatt persze refomokat értek amelyek megváltoztatják egy régió szokásait/hozzáállását, stb... Nem laktam sajnos Debrecenben, de úgy érzem ott meghúzódik egy életképesebb működést biztosító mutáció, amelynek receptjét minden másik régió magára szabhatná.

Elnézést mégegyszer a kusza gondolatmenetekért és a néhol vad szubjektivitásba torkolló nézetekért.

Megjegyzések